DNA-testit

Suomalainen testilaitos tarjoaa koirien geenitestausta tuotenimellä MydogDNA. Testi kattaa koko koiran perimän sisältäen ominaisuudet (mm. koiran koko ja rakenne, turkin pituus ja väri) ja sairaudet.

Olen testannut omat jalostukseen suunnitellut koirani, koska gööttirodun tautiperimässä kulkee silmäsairaus, länsigöötanmaanpystykorvien PRA. Tämä on gööttien kannalta toistaiseksi merkityksellisin geenitestillä testattavista sairauksista. Muita testattuja sairauksia on testipaketissa 194 kpl.

Aiemmin gööttien PRA:n aiheuttama geenimutaatio ja periytymismalli ei ollut täysin tunnettu, ja göötit testattiin markkeritestillä. Sen tulokset ilmoitettiin näin:

  • AA (normaali)
  • AG (kantaja)
  • GG (altis)

Marraskuusta 2017 on ollut saatavilla markkeritestin korvaava geenitesti. Periytymismalli on autosomaalinen peittyvä. Geenitestin tulokset ilmoitetaan näin:

  • Normaali - Koira ei kanna testattua sairautta, eikä siis myöskään periytä sitä jälkeläisilleen.
  • Kantaja - Koira kantaa yhtä kopiota testatusta mutaatiosta. Kantajat ovat normaalisti terveitä. Ne kuitenkin periyttävät
    kantamansa mutaation noin puolelle jälkeläisistään.
  • Altis - Koira kantaa kahta kopiota testatusta mutaatiosta. Sillä voi esiintyä sairauden oireita ja se periyttää sairauden myös
    jälkeläisilleen. (Lähde: MyDogDNA-testiraportti).

Koirani on testattu sekä markkeritestillä että geenitestillä. Alla esitän testitulokset ja täydennän niitä sitä mukaa kun uusia kasvattejani testataan. Osa koirieni tuloksista on esitetty myös Länsigöötanmaanpystykorvat ry:n nettisivulla.  Taulukossa olevia kuvia klikkaamalla ne aukeavat uuteen ikkunaan isompina.

MydogDNA-tulokset Aurinkolan gööteillä
Nimi Markkeritesti Geenitesti Silmäpeilaus
Aurinkolan Aamu altis kantaja ok
8.3.2017
Aurinkolan Balladi kantaja normaali  
Aurinkolan Boogie Woogie kantaja kantaja  
Karjakon Piparminttu kantaja kantaja ok
14.12.2017

Otan testitulokset huomioon kun suunnittelen jalostusvalintoja. Toivon että kaikki jalostukseen tarjottavat urokset DNA-testataan.

Käyttämällä vain testattuja yksilöitä voidaan rodussa olevaa sairautta merkittävästi vähentää.

Geenitestien lisäksi koirieni silmät peilataan silmäsairauksiin perehtyneen eläinlääkärin toimesta ennen astutusta. Näin saatu virallinen silmäpeilaustulos on voimassa 2 vuotta ja käytän vain kliinisesti tervettä koiraa jalostukseen.

Rodun terveystilanteesta löytyy lisätietoa  rotuyhdistyksen nettisivult a.